Waar is een zonnekap voor?

De naam vertelt het al voor een deel. Een zonnekap zorgt ervoor dat zonlicht niet ongewenst op of in je objectief komt. Maar het is breder dan dat. Het is niet alleen voor zonlicht, maar elk soort licht. Dat kan een reflectie zijn, kunstlicht, lantaarns, autolampen, iemands zaklamp, of wat dat ook.

Vooral bij nachtfotografie komt het wel eens voor dat een straatlantaarn vlak voor je buiten beeld staat. Een zonnekap voorkomt dan het schuin invallend licht dat voor flares zorgt.


Ongewenst invallend licht kan namelijk een interne reflectie in het objectief veroorzaken. Dit is de zogenaamde flare, die soms erg storend in het beeld kan zijn. Een zonnekap kan dit voorkomen.

Je moet wel beseffen dat een zonnekap geen reflecties kan voorkomen als de lichtbron zelf in beeld is. Het is alleen bestemd om invallend licht van een lichtbron buiten beeld te blokkeren.

 

Eigenlijk zou de naam van de kap veranderd moeten worden in 'antireflectiekap'.

Bij het fotograferen is een zonnekap een bijna onmisbaar onderdeel. Toch ontbreekt vaak bij beginnende fotografen de kennis over dit accessoire. Heb ik wel een zonnekap nodig of wanneer gebruik je dan een zonnekap?' Geen probleem, maar enige kennis hierover is zeker wél handig!

 

Het niet gebruiken of omgekeerd gebruiken van de zonnekap geeft aan dat je een beginneling bent en nog een hoop moet leren.

De zonnekap er af om meer licht in de lens te krijgen, Dan begrijp je er dus totaal niets van .

Waar een zonnekap nog meer voor kan dienen

Er zijn meer voordelen aan een zonnekap. Het kan ervoor zorgen dat je enige bescherming hebt zodat er niet iets tegen het glas van een objectief komt. Het zorgt er ook voor dat je frontlens beschermd is tegen regen en sneeuw.

Dit betekent echter wel dat je de zonnekap goed moet gebruiken. Een zonnekap omgekeerd op je objectief gebruiken is not done.

Die bescherming tegen stoten of regen en sneeuw is alleen bij diepere zonnekappen effectief. Een ondiepe zonnekap, zoals je die bij groothoek en groothoek zoomobjectieven hebt, zal weinig bescherming bieden. Dat geldt overigens ook voor het voorkomen van flares.

Wanneer een zonnekap in de weg zit

Er zijn situaties wanneer een zonnekap beter niet gebruikt kan worden. Soms zit het ding gewoon in de weg, bijvoorbeeld bij gebruik van filters. Zeker met systeemfilters moet een zonnekap verwijderd worden.

Gebruik je een polarisatiefilter? Dan hebben sommige zonnekappen een schuifje dat toegang geeft tot het rotatiemechanisme van het filter. Zo kun je dan toch de mate van polarisatie veranderen zonder de zonnekap te verwijderen.

Geen schuifje, gebruik dan een schroefzonnekap op het pola filter, is ook nog makkelijker werken met het polarisatie filter.

Hoeveel bescherming een zonnekap ook kan bieden in regen en sneeuw, als het stormt kan het juist hinder geven. Wist je dat bij een flinke wind een diepe zonnekap als een vangnet kan werken? Als de wind in de zonnekap waait, wordt het heel moeilijk om de camera stil te houden, zelfs op statief.

Zorg voor de juiste zonnekap

Zorg ervoor dat een zonnekap goed zit. Bij ronde zonnekappen maakt het niet zoveel uit, maar bij de zonnekappen met een bloembladvorm is dit heel belangrijk. De vorm is namelijk zo uitgedacht dat er een langer blad aan de lange zijde van de foto is, en een korter blad aan de korte zijde. Dit optimaliseert de werking zonder dat vignettering ontstaat.
Kies je voor een zonnekap van een ander merk, zorg er dan voor dat je de juiste koopt. Een verkeerde zonnekap kan in beeld komen, iets wat je niet wilt.

Een UV filter is tegenwoordig niet meer nodig en dient eigenlijk alleen nog maar voor bescherming. Maar een UV filter zorgt soms voor storende reflecties. Dus het UV filter weg en een zonnekap gebruiken.



Jullie Fotocameraatje, Jan Spoel

Mail@janspoel.nl

www.janspoel.nl

PS, Om misverstanden te voorkomen, dit is hoe ik er over denk, het staat iedereen vrij een andere mening te hebben of het oneens te zijn. Ik hoef geen gelijk te hebben maar ik heb het natuurlijk wel.