www.janspoel.nl
 

Het wijnprobleem.

Op naar de  drankenwinkel,Aldi,lidl,AH,Gall en Gall  en nog enkele wijn verkopers. Het probleem van een lekkere en goede wijn dient zich weer aan. Als je een wijn gevonden heb die naar je zin is dan is deze opeens niet meer leverbaar. Dan maar weer eens iets anders proberen, maar de moeilijkheid is, dat je van het etiket niets wijzer wordt, enkele loze kreten en een tekening van een of ander chateau wat kant of wal slaat, op enkele flessen staat een apart etiketje op de achterkant met een beschrijving van de wijn. Waar deze vandaan komt en soms van welke druif of druivensoorten deze gemaakt is. Verder een stukje tekst met van die wijnkenneronzin zoals volle afdronk met de smaak van zilte zeelucht en kalk met een vleugje vanille en ook wel de geur en smaak van frambozen en kersen. Advies van een verkoper heb je ook niets aan ,hij smeert je toch aan waar hij de grootste voorraad van heeft en het meeste mee verdient.  Bij enkele winkels zie je bij de flessen wijn ook een kaartje staan met enkele adviezen zoals een droge rode wijn uit de bourgogne met volle afdronk welke nog enige tijd in de mond blijft rondgaan. Verder geeft men ook een eetadvies, zoals deze wijn is bijzonder geschikt bij chateau briand of zalm of zoiets.Nou drink ik graag een wijntje voor een redelijk bedrag,  maar eet niet ieder dag zalm en chateau briand en de wijn adviezen bij recepten uit de vele supermarktboekjes zijn meestal zodanig geprijst dat ik toch enige bedenkingen heb.Wat ik wil is gewoon een wijntje bij het eten zonder al te veel poespas. Persoonlijk drink ik graag een rose , had ik  een rose  gevonden voor een redelijke prijs , en  om met wijnkennertermen te spreken ,een frisse en fruitige rose. Na verloop van tijd uit de schappen , en daar gaan we weer, een andere opzoeken die net zo smaakt. En dat valt niet mee. Het boekje van Duiker en Huijbrecht er bij gehaalt , zoveel onzin heb je  nog niet bij elkaar gezien, Alle wijnen smaken ergens naar zoals kersen ,frambozen ,vanille,appels,peren ,kalk grond maar niet een naar druiven. Verder zijn sommige wijnen op eiken fusten gerijpt,en zodoende hebben ze een hout of eiken smaak. Maar dat wil ik helemaal niet, ik wil geen wijn met een eiken smaak, dat ze dat vroeger deden ,daar kan ik mij iets bij voorstellen omdat ze geen roestvrij stalen tanks hadden maar tegenwoordig is dat toch niet meer nodig, Ik wil gewoon wijn met een druiven smaak . En al die ander onzin zoals ; in het glas laten walsen , in de mond laten rondgaan en een beetje lucht er bij zuigen zodat er een volle afdronk onstaat waardoor er een prikkeling van de smaakpupillen plaatsvind  is grote bla-bla van figuren die het zich tot taak hebben gesteld  een simpel iets als een wijntje tot iets zeer moeilijk en tot een bijna niet te begrijpen materie hebben gemaakt. Proost.

Zwartkijker