www.janspoel.nl
 

Voltaren is een heftige pijnstiller en niet zonder bijwerkingen. De laatste jaren zijn er berichten dat het product kan bijdragen aan het ontstaan van hartinfarcten. Hoe prijs je zo’n product aan op televisie?

Voltaren, de werkzame stof  is diclofenac. Aanvankelijk was de stof alleen op recept te verkrijgen, maar tegenwoordig is hij vrij te koop.

Dat heeft iets geruststellends. Blijkbaar zien de autoriteiten het als een onschuldig middel. Helaas is Voltaren niet zomaar een wat zwaarder uitgevallen paracetamol. Het is een medicament dat gereserveerd moet worden voor onder meer reumatische pijnen, artritis en rugpijn. Ook migraine en heftige menstruatiepijnen zijn indicaties. Het helpt echter ook uitstekend bij allerlei andere pijntjes en mensen hebben de neiging om zichzelf te verwennen. Dus een Voltaren-pil is snel ingenomen bij een zeurende hoofdpijn.
Dat is onverstandig, want er zijn nare bijwerkingen: leverontsteking, nierklachten, gezwollen handen, benauwdheid, duizeligheid, hartinfarct, ontstekingen aan maag en darm en depressie. Een beperkt aantal gebruikers krijgt last van dit soort verschijnselen en mensen uit risicogroepen zijn altijd het kwetsbaarst. Maar bij tienduizenden gebruikers krijgen toch serieuze aantallen ermee te maken.
Ook de combinatie met andere medicamenten ligt gevoelig. Veelgebruikte medicamenten als SSRI-antidepressiva en bloedverdunners combineren slecht met Voltaren-pilletjes.
In het algemeen is het trouwens slim om voor het gebruik van een receptvrij middel de bijsluiter door te nemen. Kijk bijvoorbeeld eens wat ‘onschuldige’ middelen als Bional, Otrivin Duo en Strepfen voor waslijst aan mogelijke bijwerkingen hebben.
Natuurlijk weten ze bij Novartis, de producent, ook wel dat hun pijnstiller geen onschuldig snoepje is. Vooral het vermeende verband tussen het gebruik van Voltaren en hartinfarcten maant tot publicitaire behoedzaamheid. Maar de reclamejongens vonden een manier om de merknaam toch volop te promoten.
In de spot zie je een moeder die met haar kind door een aquariumtunnel loopt, maar door haar knieklachten kan ze de enthousiaste kleine man niet optillen. De blijde boodschap van de spot is dat de pijn snel verholpen is met Voltaren Gel.
Voltaren Gel is bepaald geen paardenmiddel. De hoeveelheid werkzame stof die door de huid in het lichaam komt, is beperkt. Maar de bijwerkingen zijn ook minimaal. Via deze onschuldige gel promoot Novartis de productnaam Voltaren en de drogist doet hopelijk voor Novartis de rest. “U heeft rugklachten mevrouw en u wilt Voltaren Gel? Dat kan, maar de tabletten van hetzelfde merk, met in feite dezelfde stof werken echt beter.”

Zwartkijker