www.janspoel.nl

De wetenschap staat niet machteloos tegenover haaruitval, maar van Vichy Dercos Aminexil Pro moet je geen wonderen verwachten

Vichy adverteert volop met het haargroeimiddel Dercos Aminexil Pro. Een kalende schedel is voor veel mannen, maar ook vrouwen, een gigantische aanval op hun zelfvertrouwen. De cosmetische industrie weet dat waar het zelfvertrouwen in het geding is, altijd goede zaken zijn te doen.

Onderzoek
Deze sector doet zich graag voor als een zusje van de farmaceutische industrie: een onderzoeksgedreven sector. In werkelijkheid is marketing de grote aanjager. Cosmeticabedrijven zijn specialisten in het verkopen van pseudowetenschap en ideaalbeelden. Wantrouwen tegen iedere cosmetische claim is daarom op zijn plaats. In de spot beweert Vichy dat onderzoek heeft aangetoond dat Dercos Aminexil Pro een 72 procent daling van haaruitval tot gevolg heeft. Daarmee lijken ze te bedoelen dat een kalende in plaats van 100 maar 28 haren verliest. Dat zou een flinke vertraging van het kaalwordingsproces betekenen.

Interpretatie
Na enig Googelen vond ik echter een artikel van wetenschapsjournalist Martijn van Calmhout van de Volkskrant. Hij kwam met een heel andere interpretatie van het onderzoek. Volgens Van Calmhout is de echte uitkomst van het onderzoek dat na zes weken het aantal groeiende haren per vierkante centimeter is toegenomen van 130 tot 138 en dat het aantal afgestorven haren was gedaald van 100 tot 90. De dermatoloog Ids Boersma voegt daaraan toe, in een interview met het BeautyJournaal, dat toenemende haargroei met een korrel zout moet worden genomen. Echt afgestorven haarzakjes zijn immers voorgoed verdwenen. Hij stelt dat nieuwe haargroei in feite bestaande haargroei is waarbij heel fijn haar weer dikker wordt. Conclusie: het Vichy-middel heeft slechts een licht remmende werking op het kalingsproces. Reacties op het Haarwebforum wijzen ook in die richting.

Stabilisering
Dat betekent niet dat er geen hoop is voor de kalenden. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), het strenge overheidsagentschap dat bepaalt of een geneesmiddel qua veiligheid en werkzaamheid geschikt is voor de markt, heeft twee preparaten tegen kaalheid toegelaten: minoxidil en finasteride. Finansteride wordt gezien als de eerste keus bij mannelijke kaalheid. Een serieus onderzoek met meer dan 1500 deelnemers, die twee jaar lang finasteridepillen innamen, had als uitkomst dat aan het eind van de periode bij 83 procent een stabilisering van het haarvolume werd vastgesteld en dat bijna inactieve haarzakjes weer haar waren gaan produceren. Maar pas op, zodra je stopt, houdt het effect op. De rest van je leven betaal je ongeveer 40 euro per maand aan pillen. Een fles van 200 milliliter Vichy Dercos Aminexil Pro kost op het web 11 euro.

Andere voorbeelden van pseudowetenschappelijk producten: Zendium, Nailner, Kaloba, L’Oreal Youth Code, Bio-Oil

Zwartkijker