www.janspoel.nl
 

In de Oral B-spot wordt gesuggereerd dat deze tandpasta fundamenteel beter is dan andere merken. Dat komt enerzijds doordat hij ontwikkeld is met medewerking van tandartsen en anderzijds omdat er nieuwe werkzame stoffen in zitten. Klinkt mooi, maar is het ook echt waar?

In de Oral B Pro-expert-spot komt een man met een witte jas voor. Dan moet je als consument altijd op je hoede zijn. Hij speelt zo te zien tandarts en staat naast een bord met daarop een lijst punten waarop tandartsen het meest controleren: gaatjes, tandsteen, witheid, frisse adem, gevoelige tanden, tandvlees en tandplak. Naast deze punten staan twee colommen met vakjes. Uit de vinkjes in de vakjes blijkt dat gewone tandpasta’s geen effect hebben op gevoelige tanden, de toestand van tandvlees en tandplak. Oral B Pro-expert heeft op die punten wel vinkjes.
Is het waar wat de witte jas in de spot beweert? Een kleine zoekactie op het internet maakt duidelijk dat het allemaal niet zo simpel ligt. In Oral B zit een wat ander soort fluor dan gebruikelijk. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen die een pasta als Oral B drie weken gebruikten 40 procent minder last hadden van ontstoken en bloedend tandvlees.

Signaal
Zo’n hoog percentage kan niemand negeren. Maar ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door tandplak, dat vast gaat zitten op de tanden tegen het tandvlees aan en uiteindelijk ook eronder. Wil je ontstoken tandvlees werkelijk voorkomen, dan moet dat laagje tandplak twee tot drie maal daags worden weggepoetst. Op dat punt bleek Oral B niet effectiever dan andere tandpasta’s. Met beide moet je even hard en even regelmatig poetsen om plak te verwijderen. Misschien moet je wel stellen dat door het uitblijven van tandvleesontstekingen een belangrijk signaal dat het tijd wordt voor een bezoek aan de tandarts, wordt weggenomen.

Vaag
De Oral B-pasta bevat ook nog een stofje dat de gevoeligheid van de tanden zou moeten verminderen. Bij een onderzoek onder 1.500 tandartsen bleek vreemd genoeg dat de stof de gevoeligheid van tanden juist verergerde.
Mogelijk komen er in de toekomst andere onderzoeken met andere uitkomsten. Misschien zal Oral B de eerste van een nieuwe generatie tandpasta’s blijken. Maar het kan ook dat het product over een tijdje stilletjes van de markt verdwijnt. In ieder geval is een vaag spotje betaald door producent Procter & Gamble niet de meest betrouwbare informatiebron over deze nieuwe tandpasta.

Zwartkijker